Köket är ett rum som måste vara både praktiskt och mysigt, då det är en arbetsplats samtidigt som det är hemmets hjärta, där man äter långa frukostar på söndagar och bjuder in vänner att äta middag. Därför kräver inredningen i köket lite extra omtanke.

En viktig del av inredningen för både mysfaktorn och funktionen är till exempel belysningen. Man bör ha stark belysning över köksbänken, för att inte behöva anstränga ögonen när man lagar mat, men en mer stämningsfull belysning över köksbordet och i köksfönstret, med en varmare ton.

Vill man förnya köket är det enkelt att förändra känslan i rummet genom att byta ut skåpluckorna, eller till och med bara knopparna på skåpluckorna. Gardinerna har också stor betydelse för rummets känsla – vill man till exempel släppa in mycket ljus i köket bör man välja tunna gardiner som solljuset kan sila igenom. Ett annat alternativ är att inte ha några gardiner överhuvudtaget – det är faktiskt ett fullt acceptabelt inredningsval idag. Har man gardiner ska man också tänka på att matcha andra textilier i köket med dem, som mattor, kökshanddukar och bordstabletter. Då får rummet ett mer sammanhängande helhetsintryck.

Om man skulle vilja renovera köket i mer omfattande utsträckning, och letar efter lösningar för att finansiera renoveringen, ska man gå in på Sambla. Där kan man nämligen låna till bostad, och så länge man inte har belånat sitt hem på mer än 85 procent av dess värde, kan man oftast utöka bostadslånet för att finansiera renoveringar. Dessutom kan du på Sambla jämföra lånevillkor, så att renoveringen blir så ekonomiskt fördelaktig som möjligt.