Uterum och en trädgård är inte något som alla har. Men vi som har ett uterum känner till hur svårt det är att bestämma sig för hur rummet ska inredas. Ska det inredas efter säsong? Eller finns det en inredning som fungerar året om? Möblerna är en stor del som avgör vilken typ av rum det blir. Det är inte alla möbler som bör stå utomhus när det börjar vara kallt.

Vill man skaffa sig en uteplats i trädgården måste man verkligen anpassa sig efter säsong. Framför allt om man bor där det snöar. Uterum är då lite enklare eftersom de ofta har ett tak som skyddar all inredning mot snön. Vissa är även inglasade. Skulle man varken ha en trädgård till uteplats eller ett uterum kan man alltid bygga ett uterum, då får man dessutom chansen att designa det hur man vill och var man vill.

Våga vara personlig

Det finns flera alternativ på hur man kan inreda ett uterum/uteplats. Ett tips är att man låter användningsområdet vara med att bestämma inredningen. Se vilka möbler som passar för just det området. Besök en möbelbutik med stort utbud för att hitta ännu mer inspiration ifall du är osäker på var du ska börja. Många ser uterum/uteplatser som stället att våga vara personlig, designen behöver inte matcha resten av huset. Speciellt inte om uteplatsen befinner sig en bit ifrån själva huset. Sitter de ihop kan det vara bra att tänka på hur designen ser ut i huset och få det att matcha samtidigt som man är mer personlig.

Ett rum för lata dagar eller matsal


En annan sak som man måste bestämma är vad uterummet ska vara till för. Vill man ha ett rum för lata dagar, där det går att ligga och läsa och bara slappna av, behövs det bekväma sittplatser, kanske några kuddar, bra belysning och några fina plantor som ger rummet lite mer personlighet. Plantorna och andra detaljer, som ljuslyktor eller ljusslingor hjälper även till att göra rummet mer inbjudande. Det är lätt att ett uterum ser ut som ett förråd ifall man inte är försiktig. Vill man däremot ha en plats där man kan bjuda på middagar är det bättre att ställa in ett stort matbord och stolar.

Glöm inte textilerna

Alla som ska inreda ett uterum som ska vara användbart året om måste tänka på att det blir kallare under vissa delar av året. Designa därför gärna med många kuddar, filtar och/eller plädar som gör det varmare i rummet. Har uterummet glasväggar kan det vara en bra idé att se ifall det är möjligt att hänga upp gardiner. De både skyddar mot kylan och kan vara smidiga att dra för glaset ifall solen stör när man ligger och läser i rummet.