Sömn är lika viktigt som mat eller vatten för människans överlevnad. Brist på sömn börjar dock påverka oss långt innan den blir farlig för våra liv – att sova för lite om nätterna leder till försämrad kognitiv förmåga. Det betyder helt enkelt att vi får svårare att tänka och koncentrera oss om vi har sovit för lite, vilket självklart skulle innebära ett hinder i de flestas liv.

Av den anledningen kan det vara värt att lägga lite extra tid på att inreda sitt sovrum så att det är optimerat för god sömn. En viktig faktor i sovrumsinredningen är till exempel färgvalet. En klassisk färg i sovrum är blått, och det finns en anledning till det: blått gör oss lugna, och kan dessutom inge en känsla av att vara skyddad, vilket självklart gör att man sover tryggare. En annan färg som passar mycket bra i sovrum är grönt, eftersom också den har en lugnande effekt på människor. Dessutom sägs grönt kunna förebygga mardrömmar, något som naturligtvis skulle förhöja kvaliteten på nattsömnen. En färg man däremot ska undvika i sovrummet är gult. Gult har positiva egenskaper, som att den ger energi och glädje, men det kanske inte är lämpligt i ett rum där man vill sänka pulsen och vila. I ett sovrum kan gult istället skapa stress.

Något annat som är viktigt för ens sömnkvalitet är luften i sovrummet. Det är till exempel bra att hålla temperaturen i sovrummet några grader lägre än i resten av huset, eftersom man sover som bäst när temperaturen ligger på 18 grader. Något annat som kan förbättra luftkvaliteten är att ha många gröna krukväxter i sovrummet. Krukväxterna producerar som bekant syre, och kan dessutom absorbera vissa skadliga partiklar eller kemikalier som kan finnas i inomhusluften, som formaldehyd. Att växterna är gröna – och därmed lugnande – är bara en bonus.

Det är också viktigt att ge rummet en ombonad och mysig känsla, för att förbereda både kropp och sinne på vila när man kommer in i sovrummet. Det bästa sättet att göra det är med textilier, som dessutom verkar ljuddämpande. Ett måste i sovrummet är med andra ord en tjock matta, ett par långa gardiner till fönstret, och kuddar i mängder i sängen.

Den kanske allra viktigaste delen av sovrummets inredning för att man ska kunna sova gott är dock sängen, av uppenbara skäl. Har man inte en säng som är skön och som ger rätt stöd för rygg och nacke spelar det ingen roll vilken färg man har på väggarna eller hur många krukväxter man har i rummet – man kommer ändå inte att sova gott. Det är därför värt att investera i en säng av bra kvalitet, som uppfyller alla de krav man har. Om man till exempel tycker om att läsa i sängen innan man sover ska man unna sig att köpa en ställbar säng, så att man både kan sitta och ligga bekvämt i sängen. Du hittar sängar som passar alla önskemål på Sleepo.se.