När det gäller inredning finns det en rad olika stilar som man inspireras av, så man kan vara exakt hur personlig man vill med sin inredning. Det kan dock vara svårt att ibland välja exakt vad man är ute efter, om det är klassisk stil, en mer modern mix eller kanske en blandning av båda. Med andra ord kan det vara lätt att göra några klassiska inredningsmissar när det gäller färg, val av möbler, placering eller liknande. Här följer några tips så att man kan undvika de vanligaste inredningsmissarna.

Att övermöblera eller att inreda med möbler som inte passar

När det gäller hur många olika sorters möbler som får plats i ett rum måste man dels göra en avvägning mellan vilka möbler som måste finnas i rummet och vad man tycker är vackert. Kombinationen mellan dessa två delar kan vara hårfin och det är inte alls svårt att tyvärr övermöblera ett rum. Det kommer leda till att utrymmet upplevs som trångt eller att det saknas luft och ljus. Möbler som inte passar in i ett rum, men som man inte vill göra sig av med är också lätt hänt, men kanske passar möbeln bättre i ett annat rum? Man bör alltid försöka göra en avvägning mellan stora rum eller små rum samt stora pjäser och mindre möbler.

När man överdekorerar eller inte tänker på belysningen

Många inom inredningsvärlden använder sig gärna av frasen “less is more” och strävar efter att skapa en viss balans mellan olika stilar och möbler som man vill vara omringad av. Man bör alltid försöka fundera på vilka möbler och detaljer som är betydelsefulla, vad som är viktigt för rummet i fråga och vad man faktiskt kan klara sig utan. Vissa detaljer och möbler kan användas under vissa säsonger och gömmas undan vid andra tillfällen. Något som man dock aldrig bör bortse från är rummets belysning, då det gör hela skillnaden för miljön i rummet. Man kan ha inrett ett rum helt perfekt, men har man inte tänkt på belysningen så spelar det ingen roll. Man bör dels tänka på allmänbelysning, arbetsbelysning samt stämningsbelysning.

Färgval som en helhet samt att vilja ha allt på en gång

Det är en riktigt rolig uppgift att välja vilka färger man ska använda i sitt hem. Det gäller inte bara valet av väggar utan även textilier och möbler. Man bör alltid tänka på hur sammansättningen av färger kommer att se ut, alltså att man tänker på rummet i sin helhet och inte de olika delarna för sig. Lättast är att välja en viss färg och sedan låta resterande vara nyanser som fungerar ihop. Helst bör färgerna inte spreta för mycket. Man bör alltid tänka på att inte vilja ha allt på en och samma gång. Vissa detaljer och tankar gällande inredning bör mogna så att man inte inreder och sedan efter ett tag vill göra om.