Ska du anordna en finare middag och ha vänner och familj på besök? Då faller det sig naturligt att du även vill att matbordet ska vara riktigt snyggt dukat. Med en fin dukning kan du få även den enklaste rätt att se lyxig och exklusiv ut, men hur går man tillväga och hur ska dukningen se ut?

I många fall finns det inga rätt eller fel när det kommer till inredning och design i det personliga hemmet, men när det gäller dukning finns det faktiskt regler, vett och etikett, som du bör förhålla dig till. Att kunna duka enligt konstens alla regler är ett diskret sätt att visa dina gäster att du har ansträngt dig inför deras ankomst och att du har en god allmänbildning.

Välj fina glas av hög kvalitet

Är det en middag med närmaste familjen kanske du inte behöver ta fram dina allra finaste vinglas. Är det däremot svärföräldrar eller en nybliven partner du ska duka fint för rekommenderar vi dig Orrefors vinglas som kommer göra stor succé. Dessa vinglas passar lika bra till rött som vitt vin och kan till och med användas för att servera vatten. Orrefors är dessutom ett mycket eftertraktat varumärke som många känner till och som sätter stämningen vid middagsbordet direkt.

Bordsdekorationer att satsa på

Du bör ha koll på hur bestick, tallrikar och glas ska placeras vid en formell dukning, men du bör också se till att bordet har någon fin bordsdekoration. Det behöver inte vara någon överdriven dekoration som får det att likna en bröllopstillställning, men en vas med låga blommor och tända ljus är vanligtvis mer än tillräckligt.

Använd dig gärna av det som naturen har att erbjuda, så kan du alltid duka säsongsanpassat. På vintern är det t.ex. mycket vackert med granris och kottar som bordsdekoration. På hösten kan du använda vackra löv, ekollon och rönnbär, medan våren bjuder på tulpaner och grönska.